IN MEMORIAM 

Profesor dr. Dana MARINESCU

(1943 - 2024) 

Cu profundă tristețe, ne luăm rămas bun de la doamna profesor Dana Marinescu, care și-a dedicat o mare parte din viață educației și formării generațiilor de studenți. 

Născută la 30 octombrie 1943, doamna prof. univ. dr. Dana Marinescu a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din București în 1967, specializarea Chimie. În 1982, a obținut titlul de doctor în Chimie sub îndrumarea doamnei academician Maria Brezeanu. După absolvire, a susținut concurs și a devenit cadru didactic la Catedra de Chimie Anorganică, unde și-a desfășurat activitatea cu devotament până la pensionare.

De-a lungul carierei sale, a predat cursuri esențiale pentru secția de Chimie, precum „Chimia combinațiilor complexe” și „Stereochimie anorganică”, pentru secția de Biochimie Tehnologică a susținut cursurile „Chimie bioanorganică”, „Chimia combinațiilor complexe biologic active”iar la programele de master cursurile „Compuși coordinativi naturali” și „Compuși anorganici cu acțiune terapeutică”.

Activitatea sa de cercetare s-a concentrat în special pe chimia coordinativă, explorând combinații complexe cu potențială activitate biologică. Contribuțiile sale originale se înscriu în domenii precum: sinteza și caracterizarea combinațiilor complexe ale metalelor tranziționale prin reacții de condensare template, sinteza de compuși cu activitate biologică in vitro, obținerea de nanomateriale din clasa oxizilor și sulfurilor și studierea combinațiilor complexe cu liganzi polimerizabili.Pe parcursul carierei, doamna profesor Dana Marinescu a publicat 115 lucrări științifice, a obținut 4 brevete și a scris 5 cărți de specialitate, coordonând peste 10 proiecte de cercetare ca director.

În calitate de prodecan (1990-1991), decan (2003) al Facultății de Chimie și prorector al Universității din București, între anii 1991 și 2012, a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea instituției și în îndrumarea studenților, implicându-se cu dăruire în rezolvarea problemelor sociale studențești.

Ca dascăl, doamna profesor Dana Marinescu a fost un model de profesionalism, pasiune și grijă pentru fiecare student, fiind apreciată nu doar pentru cunoștințele sale vaste, ci și pentru eleganța și căldura cu care i-a îndrumat și susținut pe cei din jur.

Amintirea doamnei profesor va rămâne mereu vie în inimile noastre, ca un exemplu de devotament, optimism și noblețe sufletească. Cei care au avut onoarea să o cunoască vor păstra pentru totdeauna chipul său plin de energie și generozitate.

 

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

 

Trupul neînsuflețit va fi depus vineri, 25 octombrie 2024, la Capela Bisericii Sfânta Treime Ghencea, Cal. 13 septembrie nr. 211, Sector 5, Bucuresti (intersecția străzii Sebastian cu Calea 13 Septembrie).

Slujba de înmormântare va avea loc sîmbătă, 26 octombrie 2024, ora 11.30.