Conform clasamentului QS World University Rankings by Subject, realizat pe domenii fundamentale, pe baza rezultatelor din subdomeniile aferente acestora, Universitatea din București figurează în trei dintre cele cinci domenii analizate: Arte și Științe UmanisteȘtiințele Naturii și Inginerie și Tehnologie.

Poziționată permanent în prima treime a clasamentului, Universitatea din București confirmă, an de an, progresul continuu în domeniile cheie, având în vedere trendul ascendent din ultimii ani al numărului instituțiilor incluse în clasament. La ediția din 2022, rankingul evidențiază performanțele a 1.543 de universități. - https://unibuc.ro/universitatea-din-bucuresti-qs-by-subject-2022-unibuc/

De asemenea, Universitatea din București se situează pe prima poziție la nivel național (în intervalul 451-500 la nivel mondial) și în ceea ce privește domeniul fundamental al Științelor Naturii. Rezultatul obținut se datorează atât subdomeniilor Chimie și Fizică și astronomie, care plasează Universitatea din București pe primul loc la nivel național, cât și subdomeniului Matematică, aflat pe a doua poziție la nivel național.

https://www.edupedu.ro/qs-world-university-rankings-by-subject-universitatea-din-bucuresti-anunta-ca-este-prima-la-nivel-national-in-la-6-subdomenii-de-studii-si-singura-universitate-din-romania-prezenta-in-subdomeniile/   

 

Universitățile românești se fac remarcate în special pe domeniul inginerie și tehnologie, potrivit clasamentului pe 2022, realizat de compania Quacquarelli Symonds din Marea Britanie, furnizoarea unora dintre cele mai cunoscute astfel de topuri.

https://www.edupedu.ro/clasamentul-qs-international-al-universitatilor-dupa-domenii-de-studiu-nici-o-prezenta-romaneasca-in-domeniul-stiintele-vietii-si-medicina/

 

Clasamentul este împărțit pe cinci domenii de studiu, fiecare cu un clasament general. Aceste domenii sunt împărțite la rândul lor pe specializări, fiecare cu propriul clasament internațional, ce cuprinde sute de facultăți.

  • Clasamentele iau în considerare patru parametri: reputația academică, reputația angajatorilor, citări, Indexul H ce măsoară productivitatea și impactul lucrărilor publicate de cercetători. 

În total sunt cinci domenii și 51 de specializări. Aproape 60 de clasamente, cu mii de listări în total. Dintre acestea, României îi revin doar 32 de apariții cu totul, pe domenii și specializări.

 DOMENIUL Științele Naturii
  • Universitatea Babeș – Bolyai, loc 451-500
  • Universitatea București, loc 451-500

Specializarea Chimie:

  • Universitatea București, loc 401-450
  • Universitatea Babeș – Bolyai, loc 601- 650