Proiect CERES 4-128/2004
SPECII BIOACTIVE PROCESATE CA INHIBITORI AI AGENTILOR INFECTIOSI
Acronim: METANTIF

Pagina principala

Parteneri

Obiective

Rezultate

   Stadiul valorificarii rezultatelor stiintifice

 

Rezultate


    Au fost sintetizate si caracterizate o serie de combinatii complexe ale unor ioni metalici din seria 3d cu N,N-dimetilbiguanidina (DMBG) si doi derivati noi de tipul sarurilor de N,N-dimetilbiguanidiu. Speciile au fost caracterizate pe baza datelor furnizate de analiza elementala, spectrele IR, SM, 1H RMN, 13C RMN, RPE si electronice. Comportarea redox a fost investigata cu ajutorul voltametriei ciclice in timp ce curbele TG, DTA si DTG au oferit informatii referitoare la comportarea termica a acestora.
    Trei dintre speciile obtinute au fost caracterizate structural prin difractie de raze X pe monocristal.
    Studiile fizico-chimice au indicat faptul ca DMBG functioneaza fie ca ligand monodentat prin N3 in forma monoanionica fie ca ligand de tip chelat prin N2 si N4 in forma neutra, cele doua grupari metilice de la cele doua molecule de DMBG adoptānd o configuratie trans. Ionul de nichel adopta o stereochimie plan patrata in timp ce ceilalti ioni metalici utilizati adopta una octaedrica.
    Studiile realizate prin voltametrie ciclica asupra comportarii electrochimice a compusilor studiati au evidentiat ca acestia se reduc ireversibil pe suprafata electrodului de platina (Pt) sau carbune sticlos (GC) procesele electrochimice urmānd mecanisme mai complicate de tip electrochimic-chimic (EC) sau electrochimic-chimic-electrochimic (ECE). Comparand potentialul redox formal al ionilor metalici necomplexati cu cel al ionilor metalici complexati se observa o deplasare semnificativa catre valori pozitive. Ceea ce inseamna ca ligandul imprima un caracter mai putin reducator ionului metalic in combinatia complexa.
    Activitatea antimicrobiana a fost testate in vitro pe culturi de bacterii Gram-pozitive (Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus), Gram-negative (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Salmonella enteritidis), precum si pe ciuperci (Candida sp.), folosind tulpini de referinta si izolate din clinica rezistente la antibiotice.
    Majoritatea combinatiilor complexe prezinta o buna activitatea antimicrobiana (CMI: 4 - 1024 mg/ml) in special in cazul bacteriilor Gram-negative. Aceasta activitate variaza in functie de natura ionului metalic si tipul combinatiei complexe, speciile cele mai active putandu-se utiliza ca agenti cu spectru larg de activitate antimicrobiana. Au fost puse in evidenta si o serie de sinergisme intre speciile complexe.
    In plus, toate combinatiile complexe inhiba producerea de slime, implicat in formarea de biofilme pe substrat inert, ceea ce le recomanda ca potentiale materiale utilizate in eradicarea acestora.
    Unele combinatii complexe manifesta o citotoxicitate scazuta fata de celulele HeLa izolate de la embrioni umani.

Site realizat de Andreea - Elena Neagu