Proiect CERES 4-128/2004
SPECII BIOACTIVE PROCESATE CA INHIBITORI AI AGENTILOR INFECTIOSI
Acronim: METANTIF

Pagina principala

Parteneri

Obiective

Rezultate

   Stadiul valorificarii rezultatelor stiintifice

 

Informatii generale


    Sinteza unor specii cu spectru larg de activitate biologica (antimicrobiana, antivirala) si citotoxicitate scazuta reprezinta un aspect important in domeniul cercetarilor biochimice. Aceasta deoarece agentii patogeni sufera continuu mutatii si in plus medicamentele utilizate in tratamentul afectiunilor de natura virala genereaza in timp fenomenul de rezistenta si/sau duce la aparitia efectelor toxice.

    Proiectul a avut ca scop optimizarea sintezei unor specii complexe cu activitate antiinfectioasa asigurata de prezenta ionilor metalelor tranzitionale si a unor liganzi cu activitate biologica demonstrata; astfel de specii pot sa reprezinte principii active pentru produse medicale utilizate in scop terapeutic sau antiseptic.

 

Combinatii complexe cu liganzi din clasa biguanidelor

In ultimii s-a acordat o atentie speciala combinatiilor complexe cu liganzi din clasa biguanidelor, studiile fiind in primul rand directionate spre aspectele structurale si spre evidentierea capacitatii acestor specii de a genera ansambluri supramoleculare prin intermediul legaturilor de hidrogen. Mai mult decat atat, este bine cunoscut faptul ca biguanidele prezinta proprietati biologice. Dintre acesti derivati, N,N-dimetilbiguanidina este cunoscut ca un agent care determina scaderea nivelului de glucoza, ca agent analgezic, antimalarial si este de asemenea antimetabolit pentru organismele care inhiba metabolismul acidului folic. Recent s-a observat ca unele combinatii complexe cu astfel de liganzi prezinta proprietati similare insulinei sau se pot utiliza ca agenti imagistici renali.

Utilizarea compusilor coordinativi in scop terapeutic

Utilizarea compusilor coordinativi in scop terapeutic este determinata de posibilitatea de interactie a acestora cu microorganismele (bacterii si fungi) implicate in producerea anumitor boli infectioase. Ionii metalici se pot coordina la anumite parti ale microorganismului sau combinatia complexa poate realiza prin intermediul ligandului interactii prin legaturi de hidrogen sau alte forte de atractie slabe ce pot genera alterari care determina reducerea sau eliminarea capacitatii acestora de a produce boala.

Combinatii complexe cu actiune antimicrobiana si antifungica

Anual, pe plan international, se testeaza un numar foarte mare de combinatii complexe, mai ales ale metalelor tranzitionale, in scopul stabilirii actiunii antimicrobiene si antifungice. De mentionat insa, ca un numar mic dintre aceste specii isi gasesc utilizari in tratamentul infectiilor produse de microorganisme patogene. Aceasta se datoreste toxicitatii ridicate, faptului ca mecanismul de actiune al acestora nu este bine elucidat si ca de cele mai multe ori acesti compusi sunt metabolizati in organism sub forma de specii toxice sau inactive.

Site realizat de Andreea - Elena Neagu