Proiect MATNANTECH 204(403)/2004
NANOSPECII COMPLEXE, BIOMATERIALE CU ACTIUNE ANTIINFECTIOASA
Acronim: BIOSCANF

Pagina principala

Parteneri

Obiective

Rezultate

   Stadiul valorificarii rezultatelor stiintifice

 

Informatii generale


    Proiectul a avut ca scop obtinerea unor combinatii complexe ale unor ioni metalici biogeni sau care prezinta activitate antimicrobiana cunoscuta cu liganzi care prezinta la randul lui activitate biologica si urmarirea modificarii proprietatilor biologice in urma fenomenului de complexare. Mai mult decat atat, datorita complexitatii liganzilor, speciile biologic active pot fi retinute pe suporturi biocompatibile si biodegradabile prin interactii electrostatice si/sau legaturi de hidrogen cu materialul biologic. In plus, prezenta gruparilor functionale polimerizabile permite implicarea combinatiilor complexe bioactive in procese de polimerizare.

 

Materiale polimere ce au in componenta ioni metalici

In ultimul timp, se acorda un interes sporit cercetarilor referitoare la obtinerea de materiale polimere care au in componenta ioni metalici si care se pot utiliza in scopuri medicale. Polimerii si-au gasit aplicatii in cele mai diverse domenii medicale, cum ar fi ingineria designului tisular, implantarea dispozitivelor medicale si a organelor artificiale, producerea de proteze, in oftalmologie, stomatologie, regenerarea oaselor etc. Sistemele pe baza de polimeri se pot utiliza de asemenea pentru administrarea si eliberarea controlata a medicamentelor in organism.

Utilizarea compusilor de coordinatie ca agenti antiinfectiosi

Anual, pe plan international, se testeaza un numar foarte mare de combinatii complexe, mai ales ale metalelor tranzitionale, in scopul stabilirii actiunii antimicrobiene, antifungice sau antivirale.
Utilizarea compusilor de coordinatie ca agenti antiinfectiosi este determinata de posibilitatea de interactie a acestora cu microorganismele (bacterii, fungi, virusuri) implicate in producerea anumitor boli infectioase. Ionii metalici se pot coordina la anumite parti ale microorganismului sau combinatia complexa poate realiza prin intermediul ligandului interactii prin legaturi de hidrogen sau legaturi fizice slabe care pot genera alterari care duc la reducerea sau eliminarea capacitatii acestora de a produce boala.

Activitatea antimicrobiana a derivatilor de tip acrilat

Determinarea activitatii antimicrobiene a derivatilor de tip acrilat este extrem de importanta, avand in vedere gama larga de utilizari a acestor compusi in prepararea de excipienti pentru diverse substante medicamentoase precum si obtinerea de dispozitive protetice utilizate in biomedicina (catetere urinare, catetere venoase centrale, valve cardiace, materiale utilizate in stomatologie etc.). In ceea ce priveste utilizarea acestor compusi ca excipienti, ar putea fi exploatata folosirea lor in obtinerea formelor farmaceutice de prezentare a antibioticelor, datorita potentialului sinergism antimicrobian cu substanta activa.

Site realizat de Andreea - Elena Neagu