Acasa
  Obiective
  Parteneri
  Rezultate
  Valorificare rezultate
  Contact

 

OBIECTIVE

 


Interesul pentru domeniul nano-materialelor este bazat pe proprietãtile unice, dependente de dimensiune ale acestora si, prin urmare, pe potentialul ridicat pentru o larga varietate de aplicatii. Exista dovezi clare ca proprietatile fizice si structura cristalitelor "mici" (10-1000 atomi) sint distincte de cele ale materialului " masiv" ( bulk) corespunzator, si ca aceste diferente sunt dependente de dimensiunile cristalitelor. In timp ce in cazul particulelor mari, atit suprafata cit si volumul coopereaza in realizarea proprietatilor superficiale specifice (prin implicarea difuziei din si in volum), in cazul particulelor foarte mici, raportul suprafata/volum este foarte ridicat si comportarea materialelor este in general dictata de suprafata. La dimensiuni de granule sub 100 nm, un numar dominant de atomi se gasesc in zonele intergranulare si de aceea, se observa o deplasare a proprietatilor de volum ale materialelor cãtre proprietãti dominate de suprafata/interfatã.
Problema apare mult mai complexa in cazul sistemelor bi- sau multi-fazice in care unul din componente apare la scala nanometrica. Este cazul catalizatorilor multicomponenti, sau cel al oxizilor dispersati pe suporti. In acest ultim caz apare in general un efect sinergetic ca si cooperarea suportului in structurarea centrilor superficiali si in stabilizarea fazei active, insa rolul dimensiunii particulelor active este mult mai greu de definit.
Prezentul proiect are drept obiectiv principal design-ul si sinteza de noi catalizatori oxidici nanostructurati, obtinuti fie prin imobilizarea fazei active pe un suport sau prin inglobarea nano-fazelor in matrici de compozitii variabile, prin selectarea unor metode specifice de tipul impregnarii, grefarii, sintezei sol-gel sau tratamentul hidrotermal a gelului structurat in prezenta unui surfactant. Un alt obiectiv al acestui proiect este studiul proprietatilor catalitice ale materialelor obtinute in citeva reactii specifice de importanta industriala cum ar fi oxidarea selectiva a hidrocarburilor C3 (C4), amoxidarea C3, in reactii de sinteza fina sau rafinarea benzinelor de reformare. Investigarea acestor materiale in procese care sa asigure o dezvoltare industriala durabila este un alt obiectiv care se va urmari in sinteza unor surfactantii neionici de tip alchil poliglicozidic prin valorificarea unor materii prime regenerabile ca "starch", grasimi si derivatii lor. Caracterizarea structurala, investigarea rolului dimensiunii particulelor in definirea specificitatii catalitice in reactiile investigate ca si evolutia structurii superficiale in conditii de reactie reprezinta de asemenea obiective majore. Scopul final al proiectului este acela de a permite obtinerea pe baze stiintifice a unor catalizatori nanostructurati cu proprietati predeterminate.