Sursa de finantare UEFISCDI, Programul PN III
Cod proiect PN-III-P2-2.1-PED-2016-1327
Nr. Contract 8PED/ 2017
Titlu proiect Tehnologia MIP-SLM
pentru producerea aromelor naturale de tipul alchil pirazina
cu larga utilizare in industria agro-alimentara
Acronim BIO-FLAVOR
Descrierea proiectului
BIO-FLAVOR propune o noua tehnologie pentru producerea
alchil pirazinelor (amestec) ca arome naturale folosite in
industria agro-alimentara. Linia tehnologica utilizata astazi
impune separarea pirazinelor din uleiul de fuzel (reziduu
rezultat in urma producerii etanolului prin fermentarea
biomasei) pe baza procesului de distilare fractionata. Eficienta
procesului este scazuta, de aceea lumea industriei este in
cautare de o noua tehnologie pentru imbunatatirea productiei de
alchil pirazine.
BIO-FLAVOR propune extractia si concentrarea alchil
pirazinelor utilizand conceptul de extractie cu membrana lichida
suportata (SLM extraction) in prezenta polimerilor moleculari
imprintati (MIP). Tehnologia corespunzatoare este denumita
generic MIP-SLM.
Sistemul MIP-SLM implica doua
canale (donor si acceptor) delimitate de membrana organica
impregnata pe un suport solid cu porozitate controlata. Uleiul
de fuzel va fi pompat prin canalul donor, in timp ce compozitele
MIP vor fi plasate in canalul acceptor. Compusii pirazinici vor
difuza din partea donoare spre partea acceptoare prin SLM pe
baza difuziei/solubilitatii si se vor concentra in canalul
acceptor sub forma de complex MIP-pirazina. Performantele
tehnologice MIP-SLM vor fi evaluate comparativ cu cele
caracteristice procesului de distilare pentru validarea
tehnologiei propuse. De asemenea, se va urmari corelarea
proprietatilor senzoriale ale amestecurilor de pirazine
rezultate cu tipul/compozitia uleiurilor de fuzel utilizate si
conditiile biotehnologice de generare a uleiului de fuzel
(producerea etanolului prin fermentarea biomasei).
Astfel, BIO-FLAVOR ofera oportunitatea realizarii unei
tehnologii eficiente (MIP-SLM) pentru producerea aromelor
naturale pornind de la un concept teoretic (extractie SLM)
testat anterior pentru structuri chimice variate (ex. pesticide
si hormoni sexuali). De asemenea, BIO-FLAVOR constituie o buna
oportunitate pentru consolidarea relatiilor de colaborare intre
mediul academic si industrie.
Etapa I/ 2017
Rezumatul raportului de
activitate
In cadrul Etapei I/2017 au fost
realizate toate activitatile propuse in Planul de activitati
din pachetul contractului. A fost elaborata o metoda de
sinteza a pirazinelor cu grupari alchil, metoda bazata pe
cataliza conventionala. Catalizatorii utilizati au fost de
tipul: [M2+1-xM3+x(OH)2]x+[An-x/n]∙mH2O. De asemenea, s-a realizat o metoda
de extractie si concentrare a uleiului de fuzel pe baza
tehnicii SLM. Conditiile experimentale alese ca fiind optime
au fost: di-n-hexil eter ca suport lichid al membranei SLM,
mediu apos in canalul acceptor, 0.5 mL/min viteza fluxului
probei si 12 h timpul extractiei. In general, factorul de
imbogatire a variat in intervalul 10-21, in timp ce eficienta
extractiei a fost cuprinsa intre 2.8 - 5.9, fara a avea
fluctuatii considerabile. S-a observat totodata ca alchil
pirazinele nepolare se extrag mai greu decat cele cu un anumit
grad de polaritate. Utilizand probe de ulei de fuzel provenite de la
compania NIR, a fost stabilita compozitia acestor probe in
vederea extractiei SLM. Testarea sistemului SLM pentru probe
de ulei de fuzel a demonstrat necesitatea diluarii probelor
pentru o extractie eficienta (maximum 10 ori imbogatirea
concentratiei de pirazine). O alta directie de activitatea a
constat in evaluarea eventualilor monomeri si interactiile
implicate in cazul construirii si utilizarii structurilor MIP.
Pe baza calculelor realizate s-a pus in evidenta faptul ca cea
mai buna combinatie de monomer-solvent pentru sistemele
pirazinice studiate este THMMA in cloroform pentru obtinerea
unei bune selectivitati. Rezultatele experimentale obtinute in
cadrul acestei etape constituie elemente de baza pentru
continuarea activitatii experimentale in etapa urmatoare
(Etapa II/2018).
Publicatii
F. Teodorescu, E. Georgescu, F.
Georgescu, F. Dumitrascu, M.M. Popa, C. Draghici, A.
Nicolescu, C. Deleanu - "Simple one-pot three component
synthesis of symmetrically substituted 7,7'-bisindolizines",
Revue Roumaine de Chemie, accepted for publication.
Diseminare
M. Tudorache, C. Opris, V.I.
Parvulescu, Catalysis for renewable sources: fuel, energy and
chemicals, Gabicce Mare, Italy, septembrie 2017. (prezentare
orala)
M. Tudorache, C. Opris, V.I.
Parvulescu, PRIOCHEM, Bucharest, Romania, octombrie 25-27
2017. (prezentare orala)
M. Tudorache, A. Negoi, C. Lite, S.
Neagu, I. Gomoiu, M. Enache, V.I. Parvulescu, CatBior,
decembrie 11-15 2017. (poster)
F. Teodorescu, O.D. Pavel, 20th
Romanian International Conference on Chemistry and Chemical
Engineering, Poiana Brasov, Romania, septembrie 2017.
(prezentare orala)
Etapa II/ 2018
Rezumatul raportului de
activitate
In
cadrul Etapei II/2018 au fost realizate toate activitatile
propuse in
Planul de activitati din pachetul contractului. Au fost
sintetizate
materiale MIP prin amprentare moleculara dedicate pirazinelor.
Materialul testat si utilizat in experimentele studiului de
laborator
a fost MIP17. A fost pus la punct un sistem MIP-SLM pentru
extractia
alchil pirazinelor. Mai mult, sistemul a fost testat pe probe
reale,
ulei de fuzel provenit de la sfecla, trestia de zahar si
porumb.
Extractul rezultat a prezentat aroma dominanta de nuca
prajita.
Compozitia extractului a fost influentata de proprietatile
materialului MIP, tipul de membrana SLM si chiar compozitia
probei
supusa extractiei MIP-SLM.
Proiectul
BIO-FLAVOR a permis elaborarea unei tehnologii de producere a
amestecurilor de pirazine cu aplicatii in industria
alimentara. S-a
pornit de la nivelul TRL 2 (conceptul de baza) si s-a ajuns
pana la
nivelul TRL 4 (validarea tehnologiei MIP-SLM). Sistemul
elaborat
permite imbogatirea continutului de pirazina din proba cu pana
la 85
de ori mai mult decat initial. Coeficientul de imbogatire
depinde de
structura pirazinei si afinitatea acesteia fata de materialul
MIP. Au
fost cuplate concepte de baza (ulei de fuzel, SLM si MIP)
exploatate
anterior in mod individual. BIO-FLAVOR a permis cuplarea
acestor
concepte si generarea unei tehnologii demonstrata a fi viabila
la
scala de laborator. Astfel, sistemul MIP-SLM cu o capacitate
totala
de 500 mL permite realizarea unui extract de volum 100 mL
intr-un
ciclu de extractie. In continuare, firma Natural Ingredients
este
interesata sa preia tehnologia MIP-SLM si sa dezvolte o
unitate la
scala pilot industrial pentru a produce amestecuri de pirazine
dedicate anumitor aplicatii din industria alimentara.
Publicatii
1.
F. Teodorescu, A.I. Slabu, O.D. Pavel - "A comparative study
on
the catalytic activity of mixed oxides derived from LDH
obtained by
mechanochemical method in the synthesis of
2-methylpyrazine",
Applied Catalysis A, manuscript under evaluation.
2.
C. Sora, A. Cordin, K. Haupt, M. Tudorache - "MIP-SLM system
for
efficient extraction and enrichment of pyrazines mixture",
manuscript under preparation
Diseminare
M.
Tudorache, S. Ion, C. Opris, B. Cojocaru, I. Zgura, A.C.
Galca, A.
Bodescu, M. Enache, G.-M. Maria, V.I. Parvulescu, 4th
Multistep
Enzyme Catalysed Processes Congress, Trondheim, Norvegia,
18-21
martie 2018. (prezentare orala)
F.
Teodorescu, A. Slabu, E. Bartha, O.D. Pavel, 6th
International
Conference and Exhibition on Material science and Chemistry,
Roma,
Italia, 17-18 mai 2018. (prezentare
poster)